Edy: "Je leert mensen kennen"
‘handen en voeten’ van onze gemeente. In het bijzonder voor het bezoeken van gemeenteleden: het pastoraat. Volgens kersverse ouderling pastoraat Edy Bouman levert dat je als mens veel op. En niet alleen omdat je dan zijn vrijwilligerscollega, contactpersoon of sectieleider wordt, knipoogt hij. Hoe dat precies zit, legt hij graag uit.
In het dagelijks leven is Edy nutritionist, een deskundige rondom diervoeder. In zijn vrije tijd zet hij zich al jaren in voor onze gemeente. Sinds kort als ouderling pastoraat, samen met zijn goede vriend Johan Ploeg. Wat hem drijft? “Er is veel chaos in de wereld en in de hoofden van mensen. Ik wil meehelpen dat mensen hierbij een rustpunt en vaste basis in de kerk vinden.”
Bloemen brengen, bellen, bezoeken
Vaak vragen mensen om een gesprek met een ouderling bij grotere gebeurtenissen, zoals geboorte of ernstige ziekte. “Ook uit eigen initiatief bellen we om te vragen hoe het met bewoners is; dit gebeurt in overleg met de predikanten, sectieleiders of contactpersonen in de wijken. En overleed een gemeentelid en was de nabestaande niet bij de kerk aangesloten? Dan polsen we de behoefte aan bezoek. Verder mag je als ouderling, contactpersoon of sectieleider meewerken aan het beleid voor de toekomst, of de uitvoering daarvan.” Prachtige taken, vindt hij.
Wie wil mensen bezoeken in ‘West’?
Dedemsvaart is binnen onze kerk verdeeld in wijken. Wijk West is hierbij onderverdeeld in zessen (zie wijkindeling www.pgdedemsvaart.nl/wijkteams). Johan en Edy beslaan in wijk Oost elk twee delen. Ze hopen op een extra ouderling, sectieleiders en contactpersonen in West. Hard nodig, want: “Het is voor de predikanten niet te doen om alle contacten, verjaardagen en dergelijke bij te houden. Als we dit niet samen doen, gaan er op korte termijn zaken verloren.”
Op zoek naar ouderling ‘light’, contactpersonen en meer
Het pastoraat zoekt daarom nieuwe mensen. Zoals contactpersonen, die net als de ouderling gemeenteleden bezoeken. En sectieleiders die het lijntje vormen tussen de predikanten, ouderlingen en contactpersonen; deze sectieleiders organiseren bijvoorbeeld met contactpersonen ook momenten voor groothuisbezoek. Verder is een ouderling ‘light’ ook welkom. En nee, het draait hier niet om het gewicht van de persoon, maar om een lichtere functie. “Je biedt dan alleen pastoraal werk - dus contact met sectieleiders en predikanten - en hoeft niet officieel als ouderling bevestigd te worden.”
Mensen leren kennen en eigen geloofsverdieping
Wat voor mensen vooral passen bij deze dankbare taken? “Of je nou uit Dedemsvaart komt of niet, deze taken zijn vooral geschikt als je gevoel hebt bij mensen”, vertelt Edy. Sterker nog, als je van buiten Dedemsvaart komt, is dit een kans: “Je leert meer mensen kennen, bijvoorbeeld bij het koffiedrinken. En door een functie ben je meer betrokken, waardoor je geloof een extra impuls krijgt.” Verder verwacht hij dat mensen voor deze functie kiezen omdat ze het fijn vinden mee te helpen in het omzien naar elkaar; ook als kerk naar buiten. Gelukkig levert dat ook verbinding en, hopelijk voor veel mensen, rust op.
De risico’s als we niets doen
“Het is makkelijk om te denken: het licht brandt zondagmorgen en de dominee doet zijn verhaal, maar zo werkt het niet. Als we met elkaar de kerk heel belangrijk vinden en vinden dat die in stand moet blijven, dan moet daar wat voor gebeuren. De kerk moet vanuit gemoedelijkheid en liefde opgebouwd worden. En dat met de talenten die iedereen heeft. We hebben verantwoordelijkheden gekregen die we ook zelf moeten willen invullen.”
Oproep: word ouderling pastoraat, sectieleider of contactpersoon
Vindt u de kerk ook voor de toekomst belangrijk? Word dan ouderling pastoraat, sectieleider of contactpersoon. Het kost u zo’n avond per week en levert u vooral veel mooie contacten én geloofsverdieping op. Meer weten? Kijk op www.pgdedemsvaart.nl/vacatures, bel 06-122 28 736 of mail via