Skip to main content

Communicatie

 

Hoe staat ‘ie met de communicatie?

Vorig voorjaar startte de werkgroep communicatie en onze communicatiemedewerker Loes Grooters. Wat gebeurde er sindsdien? Wat staat er nog op stapel? En wat zou er daarnaast nog mogen gebeuren? Hierover spraken dinsdag 14 gemeenteleden: de communicatiegroepen, dominees en Taakgroep Lerend Vieren. Een van de belangrijke uitkomsten? De mooie samenwerking tussen de nieuwsbrief en de website. En de op stapel staande gemeente/kerk-app.

Belangrijke uitkomsten 2024: meer digitalisering

De redacties van de nieuwsbrief en de websites bereikten de afgelopen maanden veel:

De redacties van de nieuwsbrief en website blikken tevreden terug op dit succes. “We gingen van 2 werelden/eilandjes naar nauwe samenwerking”, vertelde René Grijssen (hoofd nieuwsbrief). Onze communicatiemedewerker vertelt in een artikel in De Samenspraak over deze resultaten.

Beide beamteams voortaan zelfde uitstraling

De beamteams van beide kerken bereikten in mei ook een mijlpaal: samen ontwierpen ze één uitstraling voor de beamerpresentaties in beide kerken. De kerkenraad bekijkt het ontwerp in juni. Vanaf juli starten beide beamteams officieel met diezelfde nieuwe uitstraling: eenvoudig, en met aansluiting op de kleuren van het kerkelijk jaar.

Plannen korte en iets langere termijn

De komende tijd werkt de werkgroep communicatie aan het volgende:

 • Digikoppeling (RSS-feed) tussen site en nieuwsbrief: alle nieuwtjes, agenda en kerkdiensten geautomatiseerd in de nieuwsbrief
 • Communicatie naar nieuw ingekomen gemeenteleden onder de loep
 • Schrijfwijzer: 1 lijstje met schrijfafspraken voor iedereen (zoals: Fontein of De/de Fontein)
 • Communicatie naar jonge leden: 12-18 jaar
 • Communicatie naar buiten
 • Introductie kerkapp: makkelijker met elkaar meeleven en contact leggen

Weten hoe het begon? Wie dit communicatiewerk allemaal doen?

Vertrekpunt: opdracht kerkenraad

Alle activiteiten op deze pagina zijn in opdracht van de kerkenraad. Daar ging het volgende aan vooraf:

 1. 2021: kerkenraad geeft Taakgroep Leren Vieren opdracht. ‘Haal bij alle communicatiegroepen op wat zij vinden dat anders kan.’
 2. Begin 2023: inventarisatie is af.
 3. Voorjaar 2023: kerkenraad start werkgroep communicatie en neemt communicatiemedewerker aan. Doel: uitkomsten inventarisatie omzetten in acties.
 4. September 2023: presentatie en goedkeuring Actieplan Communicatie.

Hoofddoelen Actieplan Communicatie

Het Actieplan Communicatie bestaat uit 2 A4’s. Hierin staan alle wensen van de kerkenraad en alle groepen als actiepunten, gekoppeld aan doelen. De belangrijkste doelen hierin:

 • Meer (ver)binding tussen alle communicatiemensen/kanalen
 • Meer binding met (jongere) mensen
 • Meer mensen buiten de kerk bereiken

Voor wie communiceren we nu eigenlijk?

Vorig jaar hielden we eerst al een inventarisatie met 15 gemeenteleden. Zij dachten mee over wie onze gemeenteleden eigenlijk zijn. En welke communicatie daarbij past. Dit leverde ‘profielen van groepen’ op; een bewezen manier om van een hele groep een beeld te vormen. En dát leidde weer tot een overzicht met onze centrale boodschap per groep.

Waar we als kerk dus gewend waren te denken in middelen (zoals nieuwsbrief, De Samenspraak enzovoort), denken we nu in ‘mensen’. Want we doen het voor onze mensen. Hier is het Actieplan aan gekoppeld. Bekijk hier alles over die avond en de profielen.

Draaiboek/checklist: communicatie rondom activiteiten/evenementen

Organiseer je wel eens een activiteit? Hiervoor heeft de werkgroep communicatie het ‘Draaiboekje communicatie’ gemaakt; een handig hulpmiddel in de communicatie naar de gemeenteleden én voor alle andere communicatiemiddelen in de regio. Je ziet bijvoorbeeld aan welke communicatie je moet denken en wanneer je hier het beste mee begint. Dankzij de ingebouwde checklist vink je ook makkelijk af wat je al gedaan hebt. Download hier het draaiboek.

Kleinere mijlpalen in 2023

In 2023 bereikte de werkgroep communicatie al meer kleinere successen. En Rianne Michel van het nieuwsbriefteam gaf toen al een boeiend interview over de veranderingen. Lees hier hoe Rianne aankijkt tegen de veranderingen.

Zij praten geregeld mee

De werkgroep communicatie praat geregeld alle communicatiegroepen en andere betrokkenen bij. Zo hoort de werkgroep of ze de juiste dingen doet. En zo ontdekken de anderen hoe zij samen meer bereiken. Bij dit overleg (2-3x per jaar) zitten, net als afgelopen dinsdag, de volgende groepen:

En het is best gezellig.

 • Beamteam
 • Nieuwsbriefteam
 • De Samenspraak-redactie
 • Jaarboek-redactie
 • Werkgroep communicatie
 • Alle dominees
 • Taakgroep Leren Vieren
 • Communicatiemedewerker Loes Grooters

De leden van de werkgroep

Mirthe Schuurhuis, Frank Hofman, Judith Hoogeveen, Gea en Hans Niezink, René Grijsen, Cees van Tilburg, ondersteund door communicatieprofessional Loes Grooters.

Handige documenten:

- Actieplan communicatie
- Tips en spelregels aanleveren nieuwsberichten

Vragen? Meer weten?

Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.