Skip to main content

In de meivakantie een reis maken naar Taizé in Frankrijk? Elke maand een avond gedurende een uur Taizé-liederen zingen of viermaal per jaar een Taizéviering bezoeken op zondagavond? Het kan bij de werkgroep Taizé Dedemsvaart!

Taizé is een klein plaatsje in Frankrijk, waar ieder jaar honderdduizenden jongeren komen om een week mee te leven in het ritme van de broeders die daar in een christelijke gemeenschap wonen.
Het is het gevoel van je bekend voelen tussen de mensen, op een plaats die je door en door kent. Het is een plek waar je vrij bent om je geloof te belijden, hoe je maar wilt. En het is een plek waar je altijd onder de mensen kan zijn, maar ook meer dan genoeg ruimte hebt om alleen met jezelf en God te zijn.

Taizé Dedemsvaart activiteiten

Taizé zingen in De Antenne - Elke eerste donderdag van de maand van 18.45 -19.45 uur, behalve in de zomer vakantiemaanden.

Taizé viering Antenne - 4 maal per jaar op een zondagavond van 19.00 - 20.00 uur, veelal in de maanden februari, mei, september en november. 

Taizé-reis naar Frankrijk - In de meivakantieweek van zondag tot zondag.

Algemene informatie over Taizé

De broeders van Taizé
Taizé is een klein dorpje in Frankrijk, tussen Dijon en Lyon, vlak tegen Zwitserland in de Bourgogne. In 1940 werd hier door broeder Roger een communiteit gesticht, een plek waar verzoening en gemeenschap centraal staan. Inmiddels zijn er vele broeders, afkomstig uit twintig verschillende landen, van katholieke en protestante achtergrond in Taizé. Binnen de gemeenschap voorzien de broeders in hun eigen levensonderhoud. Zij accepteren voor zichzelf geen giften. Gedane giften komen ten goede aan mensen die in armoede leven over de gehele wereld. Zie voor meer info het onderwerp 'Operatie Hoop' verder op de ze pagina. De enige bron van inkomsten is de verkoop van keramiek. Dit wordt door de broeders zelf gemaakt. Dat wat ze verdienen delen ze met anderen. Enkele broeders wonen in kleine gemeenschappen over de hele wereld. Zij leven zoals de armsten.

Ontmoetingsplek voor jongeren
Inmiddels is Taizé gegroeid tot een ontmoetingsplaats waar jaarlijks vele jongeren van over de hele wereld samenkomen. Samen met de broeders wordt er gesproken over het geloof en de zin van het leven.

Veel jongeren komen voor één week naar Taizé en nemen in die week drie maal daags deel aan de gebeden en de eenvoudige maaltijden. Daarnaast krijgt elke jongere een taak binnen de gemeenschap toegewezen en zijn er dagelijks gespreksgroepen waar jongeren elkaar leren kennen. In deze gesprekken komt het geloof vaak naar voren, maar ook de verschillen tussen mensen en culturen. Een langer verblijf in Taizé is ook mogelijk. Zo zijn er jaarlijks ook veel jongeren die voor enkele maanden in Taizé verblijven. Zij vervullen dan speciale functies binnen de gemeenschap.

Wil je meer informatie;
- Lezen over Taizé? Bekijk de officiële website.
- Video van jongeren uit Dedemsvaart over Taizé
- Artikel Aad Kamsteeg, Nederlands Dagblad 7 september 2018

Taizé-liederen zingen elke maand

Iedereen, jong of oud, is iedere eerste donderdag van de maand om 18.45 uur welkom in De Antenne om een uur lang Taizé-liederen te zingen. In de zomervakantie vervallen een of twee avonden. Zie voor de meest actuele informatie 'Taizé Dedemsvaart activiteiten' op deze pagina, of de 'Agenda activiteiten' op deze website. We kunnen je ook op een mailinglijst plaatsen. Stuur hiervoor een e-mail naar de werkgroep, dan informeren we je over alle activiteiten.

Taizé-vieringen 4 keer per jaar

Vier keer per jaar organiseren we op zondagavond (aanvang 19.00 uur) een viering in de sfeer en stijl van Taizé. Zie voor de meest actuele informatie 'Taizé Dedemsvaart activiteiten' op deze pagina, of de activiteitenagenda op deze website. We kunnen je ook op een mailinglijst plaatsen, dan ontvang je vlak voor de activiteit een e-mail. Stuur hiervoor een e-mail naar de werkgroep, dan informeren we je over alle activiteiten.
In de praktijk wordt er gemiddeld dan 1 mail per maand gestuurd.

Taizé-reis 1 keer per jaar

Elk jaar proberen we in de meivakantie een reis te organiseren naar Taizé. Met enkele begeleiders en indien mogelijk een voorganger van de kerk, vertrekken we vroeg op de zondagmorgen naar Taizé. Vervolgens leven we daar een week mee met het ritme van de broeders van Taizé. De volgende zondag keren we weer terug naar Dedemsvaart.

Mee naar Taizé
Iedereen die, op het moment van aankomst in Taizé nog geen 35 jaar oud is, is van harte welkom om met ons mee te gaan. Zou je met een eerstvolgende reis mee willen? Meld je dan aan via de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of neem contact met ons op voor nadere informatie (bijvoorbeeld tijdens een van de Taizé-vieringen).

Operatie HOOP

De broedergemeenschap van Taizé leeft alleen van haar werk. Ze aanvaardt voor zichzelf geen enkele gift. Ook persoonlijke erfenissen van broeders worden niet aanvaard, maar worden geschonken aan hele arme mensen. De gemeenschap steunt ook mensen die het moeilijk hebben in verschillende werelddelen, in het bijzonder hulpbehoevende of zieke kinderen.
Daarnaast helpt de gemeenschap ook sommige jongeren die naar Taizé of naar de Europese, Latijns-Amerikaanse, Afrikaanse of Aziatische ontmoetingen komen. Veel jongeren kunnen de onkosten van hun verblijf of hun reiskosten niet opbrengen, omdat ze van zo ver komen. Door Operatie Hoop kan iedereen die dit wil hieraan deelnemen.

Je kunt dit mooie doel steunen!
IBAN: FR76 30003 01212 00037260029 02
BIC – SWIFT: SOGEFRPP
Onder vermelding van: Opération Espérance

Eerdere activiteiten

Bezoek van de Taizé-broeders op 19 en 20 november 2017

Na een half jaar van voorbereiden was het zondag 19 november zover; we mochten als gemeente Ommen en Dedemsvaart, broeder Sebastiaan en broeder Jasper uit Taizé ontvangen.
Het programma in Ommen was bedoeld voor jongeren tot 30 jaar. Zo’n 20 jongeren bezochten deze bijeenkomst, waarvan een kleine groep Taizé niet kenden. We spraken met elkaar over eenvoud en delen, 'Ons dagelijks brood' en deden het spel ‘duurzaamheid & talenten’. Er waren mooie gesprekken en waardevolle ontmoetingen tussen jongeren en de broeders. Fijn was het dat alle jongeren besloten om mee te gaan naar Dedemsvaart om daar de maaltijd en de viering mee te maken.

In Dedemsvaart was ondertussen door een groep vrijwilligers hard gewerkt aan een maaltijd a la Taizé. Eerst was er nog tijd voor twee zangworkshops waarin 4 liederen uit de dienst werden ingestudeerd. Ook was er nog een workshop waarin stichting Present de verbinding maakte tussen eenvoud van leven, elkaar ontmoeten en iets voor elkaar betekenen. Wie weet komt hierop een vervolg door concreet de handen uit de mouwen te steken.
Om kwart voor zes stonden we allemaal in de rij om te gaan eten. Een aantal jongeren hielp met het delen van de maaltijd, geheel in stijl van Taizé. Prachtig klonk het 'Laudate Omnes Gentes' in de hal van de kerk als een gebed. Daarna genoten 60 tot 70 mensen van heerlijke macaroni. Chapeau!

De viering, die volgde op de maaltijd was een feest van herkenning. Er werd prachtig gezongen, de lezingen en de gebeden sloten mooi aan en de stilte was heel intens. Een klein beetje Taizé in Dedemsvaart! Met veel lichtjes. Kippenvel toen er na de dienst a capella 'Bless the Lord' werd gezongen. Het deed mensen nog even stilstaan. Hierna was er ruimte voor ontmoeten en gesprek onder het genot van koffie en thee. Ontmoetingen met jongeren die uit nieuwsgierigheid waren gekomen, ontmoetingen met oude bekenden uit Taizé, ontmoetingen met mensen uit de regio.

Ontmoeting en gesprek was er ook op maandagochtend toen broeder Sebastiaan sprak met predikanten, priesters en jongerenwerkers uit de regio, over hoe wij jongeren kunnen ondersteunen in hun zoektocht naar zingeving en geloof. Welke bijdrage kan een reis naar Taizé hieraan leveren? Er ontstond een diepgaand gesprek met als resultaat meer samenwerking over kerkgrenzen en gemeentegrenzen heen. We hopen op concrete samenwerking voor de toekomst.

Als organisatie kijken we terug op een inspirerend weekend vol spirit, ontmoetingen en vreugde. Een dank aan al die mensen in Ommen en Dedemsvaart die vrijwillig hebben bijgedragen aan deze dagen. We hebben Ommen en Dedemsvaart op de kaart gezet in Taizé!

Artikelen in de media met betrekking tot dit bezoek zijn ook te lezen op onze Facebook-pagina.

Krantenartikel in regionale bladen naar aanleiding van dit bezoek.

Voor meer informatie: